Bij de meeste hoog-risico hartpatiënten helpen statines niet

De meeste mensen die een hoog risico lopen op het krijgen van een hartaandoening hebben geen baat bij cholesterolverlagende statines. De medicijnen konden het niveau van ‘slecht’ cholesterol bij 58 procent van de mensen met verhoogd risico niet verlagen, zo is uit nieuw onderzoek gebleken.

De bevindingen komen overeen met die van een studie vorige maand, waarin werd vastgesteld dat de medicijnen bij 50 procent van de patiënten niet effectief zijn.
In het nieuwe onderzoek zorgden de medicijnen bij 58 procent van de patiënten met het hoogste risico – waarvan 51 procent het medicijn volgens voorschrift innam – niet voor daling van het

LDL-cholesterolniveau. Verder nam het LDL-niveau niet af bij 33 procent van de gehele groep van 86.000 patiënten die werden gemonitord.  Statines slikken is een preventieve behandelvorm voor mensen met een verhoogd LDL-niveau, maar ze werken niet volgens onderzoekers van de Indiana University en de University of North Carolina. Zijn analyseerden de gezondheidsdossiers van alle hartpatiënten die een statine kregen in de Amerikaanse staat Indiana.

Volgens een schatting van de onderzoekers hadden de statines, als ze wel goed hadden gewerkt, ongeveer 1173 gevallen van hartaandoeningen moeten voorkomen.

J Manag Care Spec Pharm, 2019; 25: 544