Bij sommige vrouwen vertienvoudigt de anticonceptiepil de kans op een beroerte

Waarom krijgen veel meer vrouwen dan mannen een beroerte? Een factor is de anticonceptiepil, die de kans op een beroerte doet toenemen bij vrouwen die aan aura-migraines lijden, zo blijkt uit een recente studie.

Het risico vertienvoudigt als een vrouw rookt. Niet-rokers die orale anticonceptie gebruiken en niet aan migraine lijden hebben een veel kleinere kans op een ischemische beroerte, maar die is nog steeds 80 procent hoger dan bij vrouwen die de pil niet slikken, stelden onderzoekers van het Brigham en Women’s Hospital in Boston vast.

Behalve migraines en roken zijn er nog andere risicofactoren voor een beroerte, waaronder een hoge bloeddruk (hypertensie) en diabetes. Vrouwen met twee of meer van deze risicofactoren zouden serieus moeten overwegen om te stoppen met de pil, voegen zij daaraan toe.

Een eerdere studie leidde tot de conclusie dat de pil het risico op een beroerte niet verhoogt, maar dit gold alleen voor een hemorragische beroerte die optreedt als er sprake is van een hersenbloeding. Maar een ischemische beroerte, die optreedt als een ader in de hersenen verstopt raakt, is verreweg het meest voorkomende type beroerte en verantwoordelijk voor 85 procent van alle gevallen. In de Verenigde Staten krijgen 55.000 meer vrouwen dan mannen ieder jaar een beroerte. Hormonen en een langere levensduur zijn andere oorzaken voor de ongelijkheid, zeggen de onderzoekers.

Bron: Stroke, 2018; 49: 518–23