Biologische klok blijkt ook van invloed op wondgenezing

De biologische klok stuurt allerlei processen in het lichaam aan en laat zich lastig sturen. Nu blijkt dat deze klok ook wondgenezing timet.

Recent onderzoek leert ons dat dezelfde wond beter geneest wanneer deze overdag ontstaat dan wanneer deze ’s nachts wordt veroorzaakt. Het verschil in tempo van genezing wordt bepaald door de Fibroblasten en Keratinocyten. Deze beide soorten huidcellen worden getriggerd door een eiwit. Dit eiwit blijkt overdag actiever dan ‘s nachts. Zo heeft de biologische klok ook invloed op wondgenezing.

Hoe werkt de biologische klok van de mens?

De regeling van de biologische klok vindt plaats in een klein gebied in de hersenen. Vanuit dit gebied wordt de klok tot op celniveau gelijk gezet. Iedere cel in een gezond lichaam functioneert dus op hetzelfde tijdschema. Zo is te verklaren waarom veel mensen last hebben van de omschakelingen tussen zomertijd en wintertijd. Immers, cellen krijgen naast de impulsen van de biologische klok ook impulsen door licht en donker. Doordat de fysieke klok ineens afwijkt van de biologische klok raken de cellen in de war. De biologische klok heeft zo een grote invloed op ons lichaam.

Welke andere processen worden beïnvloed door de biologische klok?

De biologische klok zorgt voor ‘rust, reinheid en regelmaat’. Zo zorgt de biologische klok ervoor dat u ‘s avonds laat trek krijgt. Het lichaam weet, door een regelmatige cyclus van ontbijt, lunch en diner dat er, bij voldoende slaap, een langere periode is waarin er geen voedingsstoffen komen. Daarom wil het een ‘voorraadje’; aanleggen. Tegelijkertijd weten de darmen ook dat een voedselproces onderbroken wordt. Dit is de reden dat laat eten wordt afgeraden. De invloed van de biologische klok gaat zover dat mensen die de deze klok door ploegendiensten structureel ontregelen daar aantoonbaar gezondheidsschade mee opdoen.