Blauw licht tegen winterdip

De dagen worden korter en de winter staat weer voor de deur. Veel mensen zien daartegen op, omdat ze zich ’s winters lusteloos en moe voelen. Blauw licht helpt tegen een winterdip, zeggen onderzoekers. Het maakt je wakker en energiek.

Als u zes uur per dag onder een blauwe lamp werkt, bent u alerter, verbetert uw reactiesnelheid en voelt u zich over het geheel genomen minder slaperig. De onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston zeggen dat de veranderingen in de hersenen meetbaar waren.
Blauw licht – of licht met een korte golflengte – werd al toegepast om mensen ’s nachts wakker te houden en het slaappatroon te doorbreken. Maar dat kan overdag net zo goed werken, als mensen zich ‘wakkerder’ willen voelen. Om deze theorie te testen, volgden de onderzoekers zestien vrijwilligers. Ze lieten hen minstens zes uur per dag bij blauw licht werken en onderzochten hun hersenactiviteit met behulp van een EEG (elektro-encefalogram of hersenfilmpje). Vervolgens werden de uitkomsten vergeleken met het werken bij groen licht.
Blauwlichtlampen zijn in diverse uitvoeringen in de handel verkrijgbaar.

Bron: Sleep, 2014; doi: 10.5665/sleep.3396