Blauwe bessen helpen baarmoederhalskanker te bestrijden

De blauwe besjes zitten bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen. Ze kunnen mogelijk van grote waarde zijn bij de therapie tegen baarmoederhalskanker.

Blauwe bes of bosbes?

Over bosbessen en blauwe bessen bestaat nogal wat verwarring en ze worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Er zit wel degelijk een verschil tussen. De blauwe bes is een gecultiveerde soort met wit vruchtvlees, terwijl de bosbes een soort is met rood tot blauw vruchtvlees. In onderstaand onderzoek is gebruik gemaakt van een extract van de ‘blueberry’, oftewel de blauwe bes.

Ondersteuning bij baarmoederhalskanker

In 2016 kregen 847 vrouwen de diagnose invasieve baarmoederhalskanker. Aan het begin van datzelfde jaar waren er 5100 vrouwen met deze vorm van kanker. Door intensieve screening wordt de aandoening gelukkig steeds eerder opgespoord, waardoor de slagingskans van de behandeling kan toenemen. Een belangrijke therapie bij baarmoederhalskanker is bestraling. Straling kan echter bijwerkingen geven en daarom is een groep wetenschappers op zoek gegaan naar middelen om stralingstherapie te ondersteunen.

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri-Columbia vonden dat een extract van blauwe bessen een positieve invloed heeft op bestraling. Om dit te onderzoeken werden baarmoederhalskankercellen in het laboratorium blootgesteld aan straling, het extract en een combinatie van de twee. De uitslag was veelbelovend. Door de cellen alleen te bestralen nam het aantal kankercellen met 20 procent af. Combineerden de wetenschappers de twee methoden, dan nam het aantal cellen met maar liefst 70 procent af. De cellen werden niet alleen gevoeliger voor bestraling, het extract remde ook de ontwikkeling van kankercellen. Een volgende stap is om uit het laboratorium te komen en de combinatietherapie met het blauwe besje te onderzoeken in vrouwen.

Bron: Pathol Oncol Res. 2017 Sep 30.