Blijf mentaal scherp met een paar simpele taken per dag

Dagelijks jongleren met een paar kleine taken kan ons mentaal scherp houden en dementie helpen voorkomen bij het ouder worden.

Het is goed voor de grijze stof om je dagelijks bezig te houden met koken en lezen, of kaarten en wandelen, zeggen onderzoekers van de Simon Fraser Universiteit in Canada.

Na je pensionering, een leeftijd waarop de hersenen achteruit kunnen gaan als ze niet worden gestimuleerd, is vooral belangrijk om de dag te vullen met een paar taken.

Actief blijven overtroeft zelfs genen. Mensen met een familiegeschiedenis van dementie hadden minder kans om zelf ook dement te worden als ze zichzelf elke dag een paar kleine taken toebedeelden.

De onderzoekers analyseerden de dagelijkse activiteiten van 3.210 mensen in de leeftijd van 65 tot 89 jaar. Aan de onderzoeksdeelnemers werd gevraagd om dagelijks uit een lijst van 33 activiteiten – zoals lezen, koken, kaartspelen, wandelen, telefoneren en vrienden bezoeken – de bezigheden te melden die ze op een dag deden.

Door hun antwoorden te vergelijken met andere gegevensbestanden, konden de onderzoekers het risico op dementie van de deelnemers beoordelen. Degenen die elke dag ten minste twee van de activiteiten aankruisten, hadden veel minder kans op cognitieve achteruitgang.

Elke dag een paar ballen in de lucht houden, is het allerbelangrijkste wat je kunt doen; het weegt zelfs zwaarder dan genetica en andere risicofactoren zoals slechte opleiding of geheugencapaciteiten.

De voorspelling is dat het dementieniveau door verouderende bevolkingen tegen 2050 zal verdrievoudigen, maar als je jezelf elke dag een paar eenvoudige taken geeft, kan dit ervoor zorgen dat dit niet jouw lot zal zijn.

Bron: Aging (Albany NY), 2021; 13(24): 25643-52