Bloeddruk-ABC: de A staat voor achterbaks

Stel dat je arts bent en je behandelt een patiënt met hoge bloeddruk, dan is in Engeland en Amerika het middel van eerste keus een ACE-remmer (in Nederland staat het op de tweede plaats). Voor artsen die misschien vergeetachtig zijn, heeft de British Hypertension Society een eenvoudig ABCD opgesteld, waarbij de A staat voor deze geneesmiddelengroep.
De vriendelijke mensen van Merck, een grote medicijnenfabrikant, hebben zelfs een poster gemaakt voor aan de wand in de spreekkamer. Alleen staat daarop dat de A staat voor angiotensine II-receptortype 1- (AT1-) antagonisten, een totaal andere groep middelen. Ook is het bedrijf zo attent geweest een advertentie onder aan de kaart te plaatsen voor Cozaar, de merknaam van hun AT1-antagonist.
Een woordvoerder van Merck zei dat het hier echt om een fout gaat, en dat het bedrijf ervan uitgegaan was dat deze twee geneesmiddelen inwisselbaar waren als eerstekeusbehandeling. In de tussentijd kunnen we ons afvragen hoeveel patiënten er al behandeld zijn met het verkeerde middel voordat de ‘fout’ werd rechtgezet6.
6BMJ, 2006; 332: 323