Bloedverdunners meestal in verkeerde dosis

Veel mensen die een bloedverdunner gebruiken, hebben daarvoor de verkeerde dosis gekregen. Artsen schrijven de standaarddosering voor die de fabrikanten aanbevelen, maar dat blijkt gevaarlijk te kunnen zijn voor de patiënt.

Minstens 75 procent van de mensen die clopidogrel of prasugrel gebruiken, loopt het risico dat bloedpropjes of juist overmatige bloedingen ontstaan, doordat de aanbevolen dosering voor hen niet de juiste is. Volgens onderzoekers van het Intermountain Medical Center Heart Institute in Murray (Utah) is de ideale dosering veel individueler bepaald en heeft elke patiënt een eigen ‘optimale’ dosering. Zij analyseerden het bloed van 521 patiënten met ziekte van de kransslagaderen en ontdekten dat de helft van de clopidogrel-groep een te lage dosering kreeg om bloedpropjes te voorkomen en dat een kwart een te hoge dosis kreeg, waardoor het risico op overmatig bloedverlies steeg. Slechts een vierde van hen kreeg een effectieve dosis: hun ideale dosering kwam overeen met de aanbevolen dosering. In de prasugrel-groep vonden ze een soortgelijk patroon.
De behandelend arts zou makkelijk de optimale dosering van zijn patiënt kunnen bepalen door een bloedonderzoek te doen waaruit blijkt of de huidige dosering het bloed te veel of te weinig doet stollen.

Bron: American Heart Association 2012 Scientific Sessions, 3-7 november, Los Angeles, California (VS)