Blote voeten-therapie: aarden verlicht pijn

Zorgt aarden – waarbij u met blote voeten op gras of aarde staat – echt voor pijnverlichting?

Voorstanders van de therapie, die bekendstaat als ‘earthing’ (aarden of gronden), beweren dat het kan bijdragen aan afname van stress, depressie en angst en dat het helpt beter met pijn om te gaan.

En een nieuw onderzoek beaamt dit. Een groep van zestien massagetherapeuten – een beroepsgroep waarin beoefenaars vaak last hebben van pijnklachten – zeiden minder pijn te ervaren en beter te slapen nadat ze een maand lang elke dag een earthing-sessie deden. Onderzoekers van de University of California in San Diego onderzochten zes weken lang wat het effect van aarden was in de groep. Binnen die periode werd de techniek ook twee weken lang niet toegepast.

In de vier weken van de therapie liepen de deelnemers overdag blootsvoets en sliepen ze onder een laken dat geaard was, door verbinding met de grond buiten hun slaapkamer.
Tijdens de zesweekse periode werden hun pijn, fysieke functioneren, angst, depressie, vermoeidheid en slaappatronen bijgehouden en meldden de therapeuten significante vooruitgang in de weken waarin ze de earthing-sessies deden, zo concludeerden de onderzoekers. De biomarkers voor ontsteking, bloedviscositeit en hartslagvariabiliteit verbeterden ook.

Het idee van aarden werd ontwikkeld door kabel-tv-ondernemer Clinton Ober, nadat hij een ernstige ziekte kreeg. Het is gebaseerd op zijn inzichten met betrekking tot de werking van elektrische systemen. Volgens hem komt het er in principe op neer dat de lichaamssystemen in balans kunnen worden gebracht via direct contact met de elektrische energieën van de aarde.

Explore, 2019; 15: 181–190