BMI niet van belang bij ouderen

BMI niet van belang bij ouderen
Hoe ouder u bent, des te minder hoeft u zich druk te maken over uw Body Mass Index (BMI), de gestandaardiseerde maat voor een gezond gewicht. Uit onderzoek is een veel eenvoudigere manier gevonden om na te gaan of uw gewicht een gezondheidsrisico behelst.
Mannen die ouder zijn dan 70 jaar hoeven enkel hun buikomvang in de gaten te houden. Voor vrouwen van die leeftijd is het de taille-heupverhouding die een goede indicatie geeft van gezondheid en levensverwachting.
Onderzoekers van de University of California in Los Angeles (UCLA) bestudeerden een groep actieve mensen in de leeftijd van 70-79 jaar. Zij ontdekten dat mannen, zolang hun buikomtrek kleiner was dan die van hun heupen, waarschijnlijk gezond waren. Voor vrouwen was de berekening wat ingewikkelder. Elke stijging van 0,1 van de verhouding tussen buikomvang en heupomvang betekende een toename van 28 procent van het overlijdensrisico. Bij een heupomtrek van 100 cm betekent bijvoorbeeld een toename van de taille-omtrek van 80 cm naar 90 cm, dat de taille-heupverhouding stijgt met 0,1.
BRON: Ann Epidemiol, 2009; 19: 724-731; doi:10.1016/j.annepidem.2009.05.003