BMR-vaccin verhoogt kans op autisme bij zwarte jongetjes

De controversiële BMR-autisme-theorie ligt weer op tafel nu een medisch tijdschrift een onderzoek heeft gepubliceerd dat erop wijst dat er wel degelijk een verband is. Vooral bij zwarte jongens die voor hun derde gevaccineerd zijn.

Die demografische groep werd buiten beschouwing gelaten in een studie die de Centres for Disease Control and Prevention (CDC, zeg maar het Amerikaanse RIVM) in 2004 publiceerde. Dit onderzoek wordt als een van de belangrijkste studies beschouwd om aan te tonen dat het vaccin geen autisme veroorzaakt.

Een van de CDC-onderzoekers, William Thompson, wees Brian Hooker, hoogleraar biologie aan de Simpson University, erop dat deze groep was weggelaten. Dat werd de katalysator voor de film Vaxxed, geregisseerd door Andrew Wakefield, die als een van de eerste een verband suggereerde.
Hooker analyseerde alle data, óók die werden achtergehouden door de CDC-onderzoekers. Hijontdekte dat Afro-Amerikaanse jongens die hun eerste BMR-vaccinatie hadden gehad voor ze drie jaar waren, bijna vier keer zoveel kans hadden om autisme te ontwikkelen.

Autisme komt ongeveer 28 procent vaker voor bij zwarte jongens. Hooker vindt daarom dat de oorspronkelijke CDC-studie een ‘enorme gemiste kans’ was om het effect van het BMR-vaccin op deze groep te onderzoeken.

Bron: J Am Physicians Surgeons, 2018; 23: 105-9