Boete voor ouders die niks willen weten van vaccineren

Duitse ouders kunnen een boete van maximaal € 2500, – tegemoetzien als ze zich niet in laten lichten over het vaccineren van hun kinderen. Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen worden door nieuwe wetgeving gedwongen ouders aan te geven die geen bewijs van voorlichting kunnen tonen.

Mazelenuitbraak

De strengere controlemaatregelen werden genomen na recente uitbraken van mazelen door heel Duitsland. In april van dit jaar werden al meer dan 400 gevallen gemeld. Ter vergelijking: in heel 2016 waren er 325 gevallen. Bij de laatste uitbraak overleed een moeder uit Essen.

Onder de nieuwe wet krijgen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en kleuterscholen een controlerende rol. Ouders die niet kunnen aantonen dat ze een informatief gesprek hebben gehad, kunnen dus deze boete tot € 2500, – krijgen en moeten bovendien hun kind weer mee naar huis nemen.
De Duitse gezondheidsautoriteiten willen ook alle volwassenen die in 1970 of later geboren zijn en die niet tegen mazelen ingeënt zijn, of die maar één vaccinatie hebben gehad, alsnog inenten.

Italië

Ook in Italië worden de maatregelen strenger. De regering daar heeft vaccinatie tegen twaalf veel voorkomende kinderziekten verplicht gesteld. Zonder vaccinatie kunnen kinderen niet bij een openbare school worden ingeschreven. Die ziekten zijn bijvoorbeeld mazelen, polio, kinkhoest en hepatitis B.

Toen Italiaanse politici het verplichte programma aankondigden, vielen ze de volgens hen ‘anti-wetenschappelijke’ theorieën aan, die ervoor gezorgd hebben dat de vaccinatiegraad te laag werd om een mazelenuitbraak te voorkomen.

Bron: BBC