Borstkanker houdt verband met bacteriële disbalans

De geneeskunde wordt zich er langzaam van bewust dat er een verband bestaat tussen onze gezondheid en onze darmflora, ook wel het microbioom genoemd. En het wordt nog interessanter: het microbioom betreft alle bacteriën die in ons hele lichaam aanwezig zijn, en borstkanker wordt in verband gebracht met een bacteriële disbalans.

Gezond borstweefsel bevat meer ‘goede’ bacteriën van de species Methylobacterium, zeggen onderzoekers van de Cleveland Clinic, die ook ontdekten dat de borsten hun eigen ‘mini-microbioom’ hebben. Dit suggereert dat borstkanker behandeld zou kunnen worden met prebiotica en probiotica als het borstweefsel gescreend wordt op bacteriële onevenwichtigheden, aldus de onderzoekers.

Zij analyseerden borstweefsel van 78 patiënten die een mastectomie hadden ondergaan, evenals speeksel- en urinemonsters. Vastgesteld werd dat in de urine van kankerpatiënten ook een grotere hoeveelheid andere bacteriën te vinden zijn, waaronder stafylokokken en actinomyceten.

Andere onderzoekers vermoedden al lang dat borstweefsel een eigen microbioom heeft, maar het team uit Cleveland is het eerste dat dit heeft aangetoond. Deze bevindingen kunnen erop wijzen dat andere organen ook een eigen mini-microbioom hebben om de bacteriënbalans in evenwicht te houden, en zodoende de gezondheid te bevorderen.

Bron: Oncotarget, 2017; 8: 88122–38;