Bosbaden voor het immuunsysteem 

Aromatherapie, het gebruik van etherische olie middels massage of inhalatie, wordt al langer gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen. Enkele etherische oliën hebben echter ook effect op het immuunsysteem en je kunt er simpel gebruik van maken door een mooie boswandeling te maken. 

Shinrin-yoku, oftewel bosbaden, doen ze in Japan al jaren. Het heeft niet alleen invloed op je geestelijke gezondheid, maar ook op je lichamelijk functioneren. Onderzoeken laten zien dat je er rustiger van wordt, het stresshormoon cortisol daalt en je hartslag gelijkmatiger wordt. De frisse boslucht in naaldbossen bevat allerlei geurstoffen. Deze etherische oliën blijken op zichzelf weer gezondheidseffecten te hebben. 

Bosbaden voor het immuunsysteem 

Etherische oliën van de den, ceder en cipres bevatten allen stoffen die het immuunsysteem kunnen stimuleren. Deze stoffen zijn ook terug te vinden in boslucht. Onderzoekers keken daarom of deze stoffen in boslucht invloed hebben op het immuunsysteem, ze zijn immers minder geconcentreerd dan de etherische oliën die in de aromatherapie worden gebruikt. Dit blijkt zo te zijn. Na een wandeling van twee uur functioneerde het afweersysteem al beter en deze effecten werden in de twee opvolgende dagen na iedere wandeling groter. 

In de aromatherapie worden de sterkgeconcentreerde geurstoffen van planten gebruikt. Deze oliën zijn zo sterk dat de meeste niet onverdund op de huid kunnen worden gebruikt of kunnen worden ingenomen. Bij het inhaleren is een enkele druppel vaak al genoeg. De effecten kunnen dan ook sterk zijn. Gebruik van etherische oliën om het immuunsysteem te stimuleren is tijdens de huidige gezondheidscrisis niet aan te raden vanwege het ontbreken van goede wetenschappelijke studies naar de veiligheid. Een wandeling maken en de boslucht inademen blijkt echter een goed alternatief te zijn. Zo sla je ook twee vliegen in één klap, je ondersteunt zowel je weerstand als je mentale gesteldheid. 

Let op: Vermijd echter in deze tijden van corona drukke (bos)plekken, wandel niet in groepsverband en volg de richtlijnen van IVM. Indien je griepverschijnselen hebt, blijf dan thuis. 

BRON: Molecules. 2019 Dec; 24(24): 4530