24-03-2022

BPA in verband gebracht met astma bij meisjes, volgens recente Spaanse studie

Meisjes die in de baarmoeder worden blootgesteld aan een hormoon ontregelende chemische stof groeien op met een hoger risico op astma, volgens een Spaanse studie.

Bisfenol A, ook bekend als BPA, is een chemische stof die veel wordt gebruikt bij de vervaardiging van voedsel- en drankverpakkingen om kunststoffen flexibeler en steviger te maken.

Al langere tijd wordt BPA in verband gebracht met een laag aantal zaadcellen en onvruchtbaarheid bij mannen, evenals met borst- en prostaatkanker. Nu hebben onderzoekers van de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) ontdekt dat het ook een effect lijkt te hebben op de gezondheid van de luchtwegen van jonge meisjes. Ze namen tussen 1999 en 2010 urinemonsters van meer dan 3.000 zwangere vrouwen uit zes Europese landen (Spanje, Frankrijk, Griekenland, Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) en verzamelden de jaren daarop gegevens over de gezondheid van de kinderen van deze vrouwen.

Uit de resultaten van de studie bleek dat 90 procent van de moeders tijdens hun zwangerschap BPA in hun urine had. En hoe hoger de concentratie, des te groter de kans dat hun vrouwelijke kinderen opgroeiden met ademhalingsproblemen. Nederland was het enige land waar de aanwezigheid van andere bisfenolen werd ontdekt onder de deelnemers aan de studie (bisfenol F in 40% van de monsters en bisfenol S in 70%). Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat in Nederland al eerder dan in andere landen de stap naar vervanging van bisfenol A is gezet. Een of meerdere hoofdletters na het woord bisfenol duidt op de tweede reagens (een chemische stof of een mengsel van chemische stoffen dat wordt gebruikt tijdens een chemisch experiment) of het fenolderivaat daarvan.

Een verdubbeling van de concentratie van BPA was gekoppeld aan een 13 procent hoger risico op ademhalingssymptomen, zoals astma en piepende ademhaling bij jonge meisjes. Dit effect kan volgens de onderzoekers te wijten zijn aan het feit dat bisfenolen de placentabarrière kunnen passeren en het ademhalings- en immuunsysteem van de baby in de baarmoeder kunnen verstoren. Bovendien is BPA ook aanwezig gebleken in moedermelk.

Bisfenol is in Europa verboden voor gebruik in babyflessen en verpakkingen met voeding bedoeld voor kinderen tot 3 jaar. Frankrijk is nog een stap verder gegaan en heeft het gebruik ervan in alle voedselverpakkingen, containers en gebruiksvoorwerpen verboden.

Bij jongens werd dit verhoogd risico niet geconstateerd. Volgens de onderzoekers komt dat, doordat bisfenolen hormoonontregelaars zijn die kunnen interfereren met geslachtshormonen.

Bron: Environment International, 18 March 2022, 107178

 

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....