Brandnetel

Brandnetel zit boordevol voedingsstoffen die belangrijk zijn voor gezonde botten, tanden en haar. Veel vrouwen verhogen hun botdichtheid door het drinken van voedzame brandnetelinfusies. Brandnetel bevat ongeveer 3 g calcium op iedere 100 g gedroogde bladeren,. Het kruid is een natuurlijke vorm van calcium die gemakkelijk wordt geabsorbeerd door het lichaam – in tegenstelling tot calciumsupplementen. Brandnetels bevatten ook veel magnesium, nog een voedingsstof die cruciaal is voor de gezondheid van de botten.

Seizoensgebonden allergiën
Het regelmatig drinken van brandnetelthee kan symptomen van een seizoensgebonden allergie, zoals hooikoorts, doen afnemen, mogelijk door het histaminegehalte, dat ontstekingsreacties tegengaat. Voor de beste resultaten, begint u minstens een maand voor het allergieseizoen aanbreekt met het dagelijks drinken van brandnetelinfusies, bij voorkeur van gevriesdroogde brandnetels.

Het verlichten van pijn
Als u verse brandnetels rechtstreeks op de huid legt, lokt dat netelroos uit; dat kan pijn in gewrichten door artritis en pijn in spieren en botten verhelpen. Onderzoek toonde ook een heilzaam effect aan van de prikken van verse netels op pijn door artritis van de knie en duim. Bij inwendig gebruik verlicht brandnetel pijn door spierkrampen en ontstekingen.

Hoe gebruikt u het?
Koop online gedroogde brandnetelbladeren, en oogst verse wilde brandnetels in de lente, als de bladeren jong en zacht zijn. Brandnetels kunnen in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, maar kook de bladeren voor u ze eet, dan verdwijnen de brandharen.

Aanbevolen hoeveelheden
Thee (gedroogd): 28 g
Tinctuur met alcohol (vers): 3-5 ml, 75-95 % alcohol, 3-5 keer per dag

Let op!
Eet nooit brandnetelbladeren nadat de plant heeft gebloeid of zaden heeft gevormd. Mensen met een ‘droog gestel’ (veel dorst, droge ogen, een jeukende huid, constipatie) kunnen beter niet te veel van deze plant gebruiken; brandnetels kunnen een sterk urine afdrijvend middel (diureticum) zijn, ook krijgen sommige mensen er hoofdpijn van.

Voedzame brandnetelinfusie
Goed voor ongeveer 1 toepassing (3 koppen)
28 g gedroogde brandnetelbladeren (2 kopjes fijn verkruimelde bladeren)
Eventueel een flinke pluk citroengras voor de smaak
Beng 4 koppen water aan de kook. Leg de kruiden in een glazen pot of een Franse cafetière (koffiepers).
Giet het bijna kokend water over de kruiden, roer goed en dek het kopje af. Laat het 4 uur of een nacht trekken. (Als u een cafetière gebruikt, duw dan de filter niet naar beneden voordat de infusie klaar is.)
Roer om en drink dit warm of koud, maar wel binnen 36 uur.