Broccoli en kool kunnen de bloedvaten vrijhouden

Juist tijdens de Covid-19-epidemie is het van groot belang om de bloedvaten gezond te houden – en een van de manieren om het hart- en vaatstelsel te beschermen is veel spruitjes, broccoli en kool eten.

De familie van kruisbloemige groenten – onder meer boerenkool, paksoi, radijs en bloemkool – beschermt de bloedvaten en het hart, en daarom zouden we ze eigenlijk dagelijks moeten eten. De groenten zijn rijk aan vitamine K en mensen die ze regelmatig eten, hebben veel minder kans op een hartaanval of beroerte.

Onderzoekers van de University of Western Australia hebben ontdekt dat de groenten voorkómen dat slagaders, met name de aorta, verstopt raken met calcium.

De onderzoekers keken naar de gezondheid en de voeding van 684 oudere vrouwen en zij ontdekten dat het risico op calciumophoping in de aorta, een belangrijke slagader die bloed uit het hart afvoert, halveerde bij degenen die elke dag kruisbloemige groenten aten.

Degenen die de meeste van deze groenten aten – overeenkomend met minstens 40 gram gestoomde broccoli of een 75 gram rauwe kool per dag – liepen het minste risico.

Bron: Br J Nutr, 2020 Jul 17; 1–9