Candida veroorzaakt geheugenverlies? en misschien ook alzheimer

Schimmelinfecties met de gist Candida kunnen de bloed­hersenbarrière passeren en tijdelijk geheugenverlies veroorzaken, blijkt uit onderzoek.

Candida albicans is een gist die in de darmen wordt aangetroffen. Als hij ongecontroleerd groeit, kan hij de hersenen bereiken en daar ontstekingen veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot milde en tijdelijke geheugen­ problemen. De gist veroorzaakt in de hersenen granuloomachtige structuren, die lijken op de plaques die we zien bij patiënten met alzheimer.

De ontdekking opent een nieuwe onderzoekslijn om te kijken of er een verband is tussen de ziekte van Alzheimer en C. albicans, zeggen onderzoe­ kers van het Baylor College of Medicine in Texas. Schimmelinfecties kunnen ook verband houden met andere neurodegeneratieve ziekten, zoals parkinson en multiple sclerose.

Hun onderzoek beperkte zich tot nu toe tot de hersenen van laboratoriummuizen. Tijdens hun tests zagen de onderzoekers dat de schimmel­ infectie weliswaar in 10 dagen was verdwenen, maar de ontsteking in de hersenen hield 21 dagen aan.

De resultaten kloppen met de eerdere ontdekking dat mensen met schimmelinfecties die allergieën en sepsis (bloedvergiftiging) veroorzaken, meer kans hebben om later dementie te ontwikkelen.

Bron: NatCommun,2019;10;58