cannabis

Cannabis halveert pijn bij migraine

Cannabis halveert de ernst van hoofdpijn- en migraineaanvallen, zo blijkt uit omvangrijk nieuw onderzoek. Lijders aan hoofdpijn en migraine meldden een respectievelijke afname van de ernst van de pijn met 47 en 49 procent.

Melding via app

Hoewel veel mensen cannabis gebruiken tegen pijn, is hiernaar maar weinig onderzoek gedaan. Volgens een klinische proef was cannabis effectiever dan ibuprofen.
Onderzoekers van de Washington State University volgden 1300 mensen die vaak hoofdpijn hadden en 653 migrainepatiënten. Allemaal gebruikten ze een app waarmee ze direct melding maakten van aanvallen, wanneer ze cannabis namen en wat dat voor effect had. Alles bij elkaar werden bijna 20.000 verslagen ingediend.

Geen overmedicatie

Er kwamen geen meldingen binnen van ‘hoofdpijn door overmedicatie’, waarbij de hoofdpijn kan verergeren na verloop van tijd, wat vaak optreedt bij reguliere behandelingen. De onderzoekers merkten echter op dat de deelnemers grotere doses begonnen te gebruiken. Dat suggereert dat er gewenning aan de drug optrad.

Hoewel cannabisolie effectiever was als pijnbestrijder dan de cannabisbloem, had dat volgens de onderzoekers niet te maken met de verschillende gehalten aan THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol).

Bron: J Pain, 2019; pii: S1526-5900(19)30848-X