Chinees medicijn helpt bij afvallen

Een middel uit de traditionele Chinese geneeskunde kan mensen met matig of sterk overgewicht helpen om de kilo’s kwijt te raken. En niet zo’n beetje ook: een extract van de plant tripterygium wilfordii hielp muizen in een experiment om 45 procent van hun lichaamsgewicht kwijt te raken.
Het extract van deze halfklimmende plant, celastrol, werkt doordat het de werking van het eetlustremmende hormoon leptine bevordert.
Maar het doet ook nog iets anders. Wetenschappers denken dat zwaarlijvigheid misschien wel het gevolg is van ongevoeligheid voor leptine. Met andere woorden: mensen met overgewicht blijven maar eten omdat hun hersenen geen signaal krijgen dat hun lichaam genoeg gegeten heeft. Celastrol lijkt de hersenen weer gevoelig voor de signalen van leptine te maken, als ze dat eerder niet waren.
Op dit moment is deze eigenschap van celastrol alleen nog maar getest op menselijke cellijnen en laboratoriummuizen, aldus de onderzoekers van de medische faculteit van Harvard. Maar de resultaten bij de muizen waren wel indrukwekkend: nadat muizen met overgewicht een week lang celastrol hadden gekregen, aten ze al 80 procent minder. Na drie weken waren ze 45 procent van hun lichaamsgewicht kwijt.
De onderzoekers geven wel een waarschuwing. Celastrol wordt uit de wortels van de tripterygium wilfordii gehaald, maar zowel de wortels als de bloemen bevatten andere stoffen, die giftig kunnen zijn.
Bron: Cell, 2015; 161 (5): 999