Chocola tegen hartritmestoornis

Als u minstens één keer per week chocola eet, hebt u minder kans op boezemfibrilleren: een hartritmestoornis waar een op de vier mensen op enig moment in zijn leven mee te maken krijgt.

2 tot 6 porties per week

Bij mensen die 1 tot 3 porties per maand aten was de kans op boezemfibrilleren 10 procent lager dan bij mensen die minder dan eens per maand chocola aten; bij mensen die 1 portie per week aten was dat 17 procent lager, bij mensen die 2 tot 6 porties per week aten 20 procent lager. Bij nog meer chocola ging de kans weer omhoog: bij mensen die 1 of meer porties per dag aten was het 16 procent lager. Een portie is 30 gram, dus ongeveer een derde van een reep van 100 gram.

Melk, puur of wit

Dit is ontdekt door een team van onderzoekers uit de VS en Denemarken, die de gegevens uit de grote Deense Studie naar Dieet, Kanker en Gezondheid hebben geanalyseerd. Het merendeel van de 55.502 deelnemers aan de studie aten melkchocola, die maar 30 procent cacaobestanddelen bevat. De onderzoekers adviseren de, gezondere, extra pure chocola te eten, die voor 70 procent uit cacao bestaat, en waar minder vetten en suikers in zitten.

Andere factoren zoals leeftijd en voeding kunnen ook een rol spelen, maar tot nu toe is er geen effectieve manier gevonden om boezemfibrilleren te voorkomen.

Bron: Heart