Cholesterol en het mediterrane dieet

Vergeet die statines, want het mediterrane dieet kan ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol sterk daalt, zelfs bij mensen met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten. Bij een nieuw onderzoek dat zichzelf bestempelt als het eerste waarin de voordelen van dit voedingspatroon goed gemeten zijn, bleek dat zelfs deelnemers die maar een deel van het voedingspatroon overnamen, grote voordelen ondervonden.
De onderzoekers testten twee varianten van het dieet: bij de ene werd gul gebruik gemaakt van extra vergine olijfolie, bij het andere werden meer noten gegeten. Deze diëten werden vergeleken met een standaard vetarm dieet. Er waren 372 proefpersonen in de leeftijd van 55 tot 80 jaar, allen met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten.
Beide versies van het mediterrane dieet – met de nadruk op fruit, groenten, granen en vis in plaats van vlees – hadden een positief effect op de risicoprofielen voor het hart van de deelnemers, terwijl het vetarme dieet geen effect had. Zelfs bij deelnemers die zich niet streng aan het dieet hielden, maar alleen gedeelten ervan overnamen, bleek al een duidelijke verbetering van hun cholesterolwaarden4.
4Archives of Internal Medicine, 2007; 167: 1195-1203