Chondroïtine tegen pijn bij artrose

Als u artrose hebt, kunt u het beste chondroïtine gebruiken, blijkt uit een nieuwe studie. Het supplement werkt net zo goed tegen pijn en verbetert de beweeglijkheid even goed als het receptgeneesmiddel celecoxib (Celebrex®), maar het heeft niet dezelfde gevaarlijke bijwerkingen.

Net zo effectief als NSAID’s

De onderzoekers zeggen dat u om de beste resultaten te bereiken, chondroïtine van goede kwaliteit moet gebruiken. En een halfjaar lang 800 mg per dag is net zo effectief als de NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer) en pijnstiller celecoxib, die vaak bij artrose wordt voorgeschreven.

Toen chondroïtine aan 604 mensen met knie-artrose gegeven werd werkte het supplement net zo goed als het medicijn. Deelnemers kregen een halfjaar lang ofwel het supplement, of 200 mg celecoxib of een placebo. De pijnvermindering bleek aanzienlijk groter bij degenen die het supplement kregen dan bij de placebogroep, en was even groot als bij de deelnemers die het medicijn kregen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Luik in België.

Chondroïtine heeft bovendien niet de bijwerkingen van celecoxib, zoals buikpijn, oedeem (ophoping van vocht), misselijkheid en huiduitslag.

Bron: Ann Rheum Dis, online gepubliceerd op 22 mei 2017