Comfortabele hardloopschoenen verhogen de kans op blessures

De zolen van hardloopschoenen worden steeds meer ontwikkeld om de impact op de benen op te vangen. Op deze manier zouden blessures voorkomen worden. Het tegendeel blijkt waar te zijn.

Steeds meer Nederlanders doen aan hardlopen. Een geweldige sport om je lichaam in topconditie te brengen, mits je de juiste looptechniek hebt. Veel mensen lopen echter zonder enige vorm van begeleiding, wat de kans op blessures vergroot. Dit heeft te maken met het plaatsen van de voeten. Van nature zouden we bij het hardlopen op de voorvoet moeten landen. De meeste mensen landen echter op de hiel. Hierdoor is de impact op de knieën, heupen en rug tijdens het lopen groot. Om dit leed wat te verminderen, zijn hardloopschoenen steeds dempender geworden. De zolen veren mee met de stappen, waardoor de impact op de rest van het lichaam minder wordt. Dit om blessures te voorkomen. Onderzoek laat echter zien dat het mogelijk blessures in de hand werkt.

Barefoot rennen?

Aan de Universiteit van Helsinki werden 12 gezonde hardlopers onderzocht. Ze liepen allen op twee verschillende snelheden op normale hardloopschoenen en extra dempende schoenen. Op beide snelheden landden de hardlopers harder op hun voeten wanneer ze de extra dempende schoenen aanhadden. Dit komt mogelijk doordat de lopers hun knieën en enkels minder bogen. De dempende schoenen hadden dus een averechts effect. De onderzoekers geven aan dat dit niet betekent dat hardlopers moeten kiezen voor normale schoenen. Een beetje demping kan wel helpen, zeker als er op de hiel geland wordt. Het beste is echter de looptechniek aan te passen naar een voorvoetlanding. Dan zou u zelfs op blote voeten kunnen rennen.

Nieuwsgierig naar de voordelen van barefoot hardlopen? Eerder is er een artikel in Medisch Dossier verschenen dat abonnees hier kunnen lezen.

Bron: New Scientist