Controle over emoties helpt bij de verwerking van een trauma

Mensen die hun emoties onder controle kunnen houden, ontwikkelen minder snel stressgerelateerde problemen. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek onder 340 politieagenten in opleiding.

De hersenwetenschappers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen, waaronder Reinoud Kaldewaij die op het onderwerp promoveerde, kozen voor politieagenten in opleiding, omdat die vrijwel zeker tijdens hun opleiding iets potentieel traumatisch meemaken.

De agenten ondergingen verschillende tests in een MRI-hersenscanner bij aanvang van hun opleiding en na 16 maanden. De deelnemers die in het begin van hun opleiding een actieve anterieure prefrontale cortex – het gebied in het brein waar emotioneel gedrag gereguleerd wordt – hadden, bleken minder klachten over te houden aan een traumatische gebeurtenis.

Deze bevindingen suggereren volgens de onderzoekers dat het vermogen om je emoties te beheersen een veelbelovende indicator is voor stressbestendigheid en dat kan vruchtbare uitgangspunten bieden voor verdere studies naar de behandeling van bijvoorbeeld PTSS.

Bron: Nat Hum Behav. 2021 Feb 18