28-10-2021

Covid-19: resistent na infectie of door genen

Uit onderzoek blijkt dat een Covid-infectie minimaal een jaar lang immuniteit geeft. Onderzoekers uit Barcelona vinden daarom dat alleen mensen die het virus nog niet hebben gehad prioriteit moeten krijgen voor vaccinaties. Om de genetische resistentie tegen het virus te onderzoeken, start een andere groep wetenschappers met een wereldwijd onderzoek.

De Spaanse onderzoekers onderzochten1 173 zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf in 2020 allemaal besmet waren. Zij waren verbaasd over de antistoffen die een jaar later nog steeds zichtbaar waren. De onderzoekers denken dat deze natuurlijke immuniteit nog langer kan duren, tot zelfs enkele jaren. Eerdere studies suggereerden een periode van een paar maanden.

Het aantal antistoffen dat een bepaald eiwit van het virus herkent, was bij 61 procent van de groep deelnemers maanden na de infectie nog steeds hoog. Ook hadden zij de grootste bescherming voor een tweede infectie. Slechts vier werden opnieuw ziek, één van hen bezat een laag gehalte van het eiwit herkennende antistof.

Het overgrote deel van de groep had een mild ziektebeeld, voor enkelen was een ziekenhuisbezoek onvermijdelijk. Deze mensen beschikten na negen maanden over het hoogst aantal antistoffen. Volgens de onderzoekers moeten mensen die nog geen Covid-19 hebben gehad als eersten een vaccinatie ontvangen, omdat degenen die wel Covid-19 hadden mogelijk nog een jaar immuun zijn. Immuun zijn zonder ziek te zijn geweest, kan ook. En dit fenomeen is een tweede groep wetenschappers aan het onderzoeken.

Onderzoek genetische resistentie
In het kader van hoe meer we weten, hoe beter de grip op het virus, bedacht deze groep een strategie2 voor het identificeren en genetisch analyseren van mensen die de ziekte schijnbaar ontlopen. Of dit nu binnen het gezinsverband is of na regelmatig contact met een besmet persoon.

Eerdere onderzoeken brachten al aan het licht dat mensen met type O-bloedgroep lichte resistentie vertoonden. Om nu op genetisch vlak meer te weten te komen, richten de onderzoekers hun studie eerst op mensen die binnen een huishouden in contact zijn geweest met het virus, maar niet besmet zijn geraakt. Vervolgens analyseren zij het genetisch materiaal van mensen die minimaal één uur per dag en gedurende de eerste drie tot vijf dagen van de symptomen in contact zijn geweest met een besmet persoon. Meer informatie over dit tweede onderzoek is hier te vinden. Meedoen kan ook, de wetenschappers zoeken nog deelnemers.

Bronnen:
1: BMC, 2021: 19; 155
2: Nat Immunol, 2021: 10.1038

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...