Covid-vaccins en hartproblemen jonge mannen

Twee belangrijke Covid-vaccins verhogen het risico op hartproblemen bij jonge mannen tot 24 jaar, aldus een studie die in april 2022 online werd gepubliceerd.

Gevallen van ernstige myocarditis (een ontsteking van de hartspier) en pericarditis (een ontsteking van het hartzakje) komen vijf keer vaker voor bij jonge mannen, nadat ze de Pfizer-prik hebben gehad en 14 keer meer na het Moderna-vaccin.  De toename van gevallen na een Covid-infectie onder de niet-gevaccineerden was ‘verwaarloosbaar’, aldus onderzoekers van het Zweedse Medical Products Agency.

Ze volgden 23,12 miljoen mensen uit de vijf Scandinavische landen gedurende 10 maanden tot 5 oktober 2021 van wie 81 procent een Covid-vaccin had gekregen, en controleerden vervolgens binnen 28 dagen na een Covid-vaccin op gevallen van myocarditis en pericarditis die resulteerden in een ziekenhuisopname.

Gevallen van myocarditis bleken 5,5 keer hoger per 100.000 vaccinaties na een tweede dosis Moderna en 18,39 hoger na een tweede Pfizer-prik.  Het risico was het grootst bij jonge mannen tussen de 15 en 24 jaar.  Ter vergelijking: er werd slechts één geval per 100.000 geregistreerd onder jonge mannen die Covid op natuurlijke wijze hadden opgelopen.

De meeste gevallen gebeurden binnen de eerste week na vaccinatie en het risico was 13 keer groter na een tweede dosis Pfizer en 38 keer hoger na een tweede Moderna-prik.

De onderzoekers voegden eraan toe dat eventuele risico’s van het vaccin moeten worden afgewogen tegen de schade veroorzaakt door Covid zelf, maar aangezien degenen die het zwaarst worden getroffen door een van de vaccins ook in de groep met een laag risico zitten voor een ernstige Covid-infectie, lijkt het veiliger om het virus te krijgen.

Bron: JAMA Cardiology, 2022; doi: 10.1001/jamacardio.2022.0583