CT-scanpatiënten krijgen 21 keer meer straling dan bewoners Hiroshima

Wie geregeld een CT-scan (computertomografie) krijgt, loopt een sterk verhoogd risico van kanker. Radiologen schijnen zich dat niet te realiseren, zo blijkt uit een nieuw onderzoek waarin ontdekt werd dat sommige patiënten 70 CT-scans in acht jaar hadden gehad. Cumulatief is dat een stralingsdosis die 21 keer zo groot is als die in Hiroshima en Nagasaki toen de atoombommen daarop gevallen waren.

De onderzoekers, van Brigham en Women’s Hospital in Boston, bestudeerden de casusverslagen van 130 patiënten die een spoedeisende behandeling hadden gehad. Hoewel maar een handvol van hen 70 CT-scans gekregen had, had de helft van alle patiënten de afgelopen acht jaar minstens tien CT-scans gehad. Cumulatief betekent dat nog steeds drie keer zoveel straling als in Hiroshima.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat CT-scans tot 2 procent van alle gevallen van kanker veroorzaken. Uit dit recentste onderzoek komt naar voren dat het risico bij patiënten die meer dan één scan krijgen, wel eens veel hoger kan liggen.
 

BRON: American Journal of Roentgenology, 2009; 192: 887