Curcumine-oogdruppels kunnen glaucoom bestrijden

Curcumine – een stof in kurkuma die antikanker- en ontstekingsremmende eigenschappen heeft – kan de oogziekte glaucoom bestrijden. Curcumine-oogdruppels kunnen de toestand stabiliseren en in een vroeg stadium de aandoening zelfs terugdraaien, stellen onderzoekers van het Imperial College London.

Er zijn weinig medische behandelingen voor glaucoom voorhanden, een oogaandoening die netvliescellen vernietigt en kan leiden tot blindheid. De ziekte treft wereldwijd ongeveer 60 miljoen mensen per jaar, en 10 procent daarvan zal uiteindelijk het zicht verliezen.

Twee keer per dag curcumine-oogdruppels gebruiken stopte echter het verlies van retinale cellen binnen slechts drie weken na aanvang van de behandeling, stelden de onderzoekers vast in experimenten met laboratoriumratten.

Positieve effecten

Curcuminesupplementen hadden vergelijkbare positieve effecten in eerdere onderzoeken naar glaucoom, maar de Britse onderzoekers menen dat oogdruppels betrouwbaarder en specifiek op het probleemgebied gericht zijn.

De onderzoekers denken ook dat de oogdruppels kunnen worden gebruikt bij andere aandoeningen. Van curcumine is al bekend dat het cognitieve achteruitgang kan voorkomen, zoals de ziekte van Alzheimer, evenals sommige vormen van kanker. Bovendien heeft de stof ontstekingsremmende eigenschappen, wat maakt dat het ook een behandeling kan zijn voor hartaandoeningen en gewrichtsontsteking.

Onderzoeksfase

De curcumine-oogdruppels zijn nog in onderzoeksfase, er is nog geen behandeling beschikbaar. Het is gevaarlijk om kurkuma olie in de ogen te gebruiken. Het zou het zicht van de ogen kunnen beschadigen.

Bron: Sci Rep, 2018; 8: 11066