Curcuminegel doet wonderen bij brandblaren en -wonden

Curcuminegel is een effectief middel om brandblaren en -wonden te behandelen. Als u de gel direct op de huid smeert, gaat dat pijn en ontsteking tegen, het versnelt de genezing en voorkomt littekenvorming, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Eerdere onderzoeken naar curcumine leverden wisselende resultaten op. Daarbij gebruikten de onderzoekers capsules (dus inname via de mond). In deze vorm werd de curcumine niet goed door het lichaam opgenomen.
Volgens Madalene Heng van de Universiteit van Californië in Los Angeles waren de resultaten van het gebruik van curcuminegel, die plaatselijk op de huid werd aangebracht, compleet anders. Zij gebruikt de gel al 25 jaar in haar eigen dermatologiepraktijk.
Heng zegt dat het middel effectief is bij brandwonden en littekens, maar ook bij andere huidaandoeningen. Dat komt omdat curcumine een krachtige ontstekingsremmer is die het enzym fosforylase kinase remt, dat vrijkomt als de huid beschadigt.
Curcumine is een stof die onderdeel uitmaakt van het kruid kurkuma (geelwortel), dat vaak in kerriegerechten wordt gebruikt voor de gele kleur.
Bron: BioDiscovery, 2017; 20: e11207