Darmbacteriën kunnen de oorzaak zijn van de ziekte van Alzheimer

De oorsprong van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson is nog steeds een mysterie, maar wetenschappers denken dat darmmicroben de boosdoeners kunnen zijn.

Dat de ziekten in de darmen zouden kunnen beginnen, werd door onderzoekers al vermoed, maar het vinden van de verantwoordelijke bacteriën was als het vinden van de spreekwoordelijke naald in de hooiberg.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Florida denkt dat het die naald op het spoor is met behulp van een onwaarschijnlijke bondgenoot, een doorschijnende worm genaamd C. elegans, die het team kan helpen het menselijke ‘microbioom’ van darmmicroben te screenen. Wanneer deze microscopisch kleine wormpjes worden blootgesteld aan bacteriestammen die schadelijk zijn voor de mens, ontwikkelen ze soortgelijke eiwitaggregaten (ophopingen van verkeerd gevouwen eiwitten) als die welke worden aangetroffen bij mensen met alzheimer en parkinson. Een groepje andere bacteriesoorten, waarvan bekend is dat ze gunstig zijn voor de menselijke darm, was echter in staat om dit schadelijke effect tegen te gaan.

Ander bewijs ondersteunt hun vermoedens: patiënten met de ziekte van Alzheimer en Parkinson hebben een laag gehalte aan ‘goede’ bacteriën die de slechte effecten van schadelijke kunnen tegengaan.

Interessant is dat de nakomelingen van wormen die werden blootgesteld aan de ‘slechte’ bacteriën hetzelfde probleem met eiwitaggregatie hadden als hun ouders, wat suggereert dat deze microben een signaal kunnen afgeven dat kenmerken doorgeeft aan de volgende generatie. De onderzoekers zoeken nu uit welke bacteriën de eiwitaggregaten in C. elegans het best kunnen bestrijden.

Veel van de schadelijke bacteriestammen zijn in verband gebracht met antibioticaresistente infecties en dat zou een eerste stap kunnen zijn om het verband tussen infectie en neurodegeneratieve ziekte te begrijpen. Begin in de tussentijd alvast maar met het vullen van je darmen met goede bacteriën.

Bron: PLOS Pathog, 2021; 17: e1009510