Darmproblemen gelinkt aan PCOS

Het polycysteus-ovariumsyndroom PCOS wordt gekenmerkt door een verstoord hormonaal evenwicht, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid, diabetes en hartziekten. Maar net als veel andere aandoeningen lijkt dit te beginnen in de darm.

Vrouwen die aan deze aandoening lijden vertonen minder diversiteit in hun darmbacteriën dan gezonde vrouwen, zo blijkt uit recent onderzoek.
PCOS wordt gezien als een aandoening die hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door een verstoring van het hormonaal evenwicht, met name hoge niveaus van testosteron. Onderzoekers van de Universiteit van California in San Diego vermoeden nu dat er nog een andere factor meespeelt bij het ontstaan van deze aandoening, namelijk de diversiteit in de darmbacteriën.

Het onderzoek

Ze onderzochten monsters darmbacteriën van 73 PCOS-patiënten, en vergeleken ze met die van 48 gezonde vrouwen en van 42 vrouwen met PCOS maar dan zonder de gebruikelijke symptomen, zoals een onregelmatige menstruatie, haaruitval en acne.

De PCOS-patiënten met veel van de kenmerkende symptomen hadden een verminderde darmbacteriediversiteit. De gezonde vrouwen vertoonden de meeste diversiteit, en vrouwen met PCOS en weinig symptomen hadden meer darmbacterie-diversiteit dan de vrouwen met een ernstigere vorm van PCOS. De vrouwen met de minste darmbacteriediversiteit hadden ook hogere testosteronniveaus.

De onderzoekers zeggen bijna zeker weten wat de opeenvolging is in de ontwikkeling van PCOS, maar de aandoening zou ook kunnen beginnen met hogere testosteronniveaus die het microbioom veranderen, wat op zijn beurt van invloed is op PCOS.

Veelvoorkomende symptomen

PCOS treft tot 10 procent van de volwassen vrouwen. Veelvoorkomende symptomen zijn: meer eierstokcysten (polycysteuse eierstokken), die alleen met een echografie te zien zijn, en verhoogde testosteronniveaus, wat kan leiden tot overbeharing en een onregelmatige of uitblijvende menstruatie.
De standaardbehandeling bestaat uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, maar op basis van de huidige inzichten kunnen prebiotica en probiotica een goed alternatief zijn.

Bron: J Clin Endocrinol Metab. 2018 Apr 1;103(4):1502-1511.