Darmschade bij coeliakie ondanks een glutenvrij dieet

Er speelt meer met betrekking tot coeliakie dan alleen gluten. Ongeveer één op de vijf patiënten heeft nog steeds last van darmafwijkingen, ondanks het feit dat ze gedurende twee jaar een strikt glutenvrij dieet hebben gevolgd, zelfs toen de gebruikelijke symptomen waren verdwenen.

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet is het standaard advies voor personen met coeliakie of een gluten allergie. Gluten is een verzamelnaam voor eiwitten die gevonden worden in voedingsmiddelen met tarwe, gerst, rogge en haver. Ondanks het feit dat personen gedurende twee jaar het dieet strikt volgden had 20 procent toch aantoonbare afwijkingen in de darmen.

Darmafwijkingen en enteropathie

Onderzoekers van het Massachusetts Algemeen Kinderziekenhuis in Boston hebben dit ontdekt toen ze 103 kinderen en jongvolwassenen met coeliakie observeerden. De kinderen kregen allemaal, gedurende gemiddeld 2,4 jaar een glutenvrij dieet. 90 procent hield zich religieus aan het dieet.

Een biopsie onthulde echter dat bij ongeveer 20 procent van de kinderen darmafwijkingen en enteropathie voorkomen, wat typische indicatoren zijn voor een glutenovergevoeligheid.

Terwijl het dieet de patiënten helpt om symptoomvrij te zijn en de ziekte onder controle lijkt te brengen als we naar de uitslagen van de standaard IgA testen kijken, bestaat volgens de onderzoekers de kans dat er ondanks dat, nog steeds schade aan de darmen veroorzaakt wordt.

Lange termijn

Niemand kan met zekerheid zeggen wat de schade betekent, maar het kan mogelijk in een later stadium complicaties veroorzaken en zou volgens onderzoeksleider Maureen Leonard tevens een effect kunnen hebben op de groei van jonge patiënten.

Bron: Journal of Pediatric Gastroenterology Nutrition