Darmziekte verdubbelt risico op dementie

Er is een verband tussen inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en dementie. IBD-patiënten hebben minstens tweemaal zoveel kans op de aandoening, aldus nieuw onderzoek.

Het is volgens onderzoekers van Taipei Veterans General Hospital in Taiwan verder bewijs dat veel ziekten van het centrale zenuwstelsel en de hersenen beginnen in de darmen en worden bepaald door onze darmbacteriën.

Zij volgden de cognitieve gezondheid van 1.742 IBD-patiënten gedurende 16 jaar en vergeleken ze met een vergelijkbare groep van 17.420 mensen zonder IBD. In dat tijdsbestek kreeg 5,5 procent in de IBD-groep dementie of de ziekte van Alzheimer, vergeleken met 1,5 procent in de gezonde groep. De diagnose dementie werd ook gemiddeld zeven jaar eerder gesteld in de IBD-groep, zeggen de onderzoekers, en het risico was groter bij degenen die het langst IBD hadden. Hoewel de studie geen direct oorzaak-gevolg-verband aantoont, is er zeker een verband tussen een slechte darmgezondheid en onze cognitieve vaardigheden, zeggen de onderzoekers.

Gut, 2020; gutjnl-2020-320789