De bekendste merken tandpasta stoppen tandbederf niet

Ondanks de claims van fabrikanten beschermen populaire merken tandpasta niet tegen tanderosie of gevoelige tanden. Erger nog, ze dragen bij aan de aantasting van het tandglazuur. Dit werd zelfs al duidelijk in de vijf dagen waarin de tandpasta’s werden getest.

Geen van de negen tandpasta’s, die werden gepromoot als zijnde effectief voor gevoelige tanden of ter voorkoming van gaatjes en erosie, voldeed aan de claims van de fabrikanten toen ze werden getest door een groep onderzoekers van de Universiteit van Bern in Zwitserland.

De tandpasta’s konden niet voorkomen dat het tandglazuur werd aangetast, wat kan leiden tot overgevoeligheid en tanderosie, zo toonden de onderzoekers aan. In plaats daarvan veroorzaakten alle producten enige progressieve aantasting van het tandglazuur.

Voeding aanpassen

Mensen die zich zorgen maken over gevoelige tanden en tanderosie moeten overwegen om hun voeding te veranderen en meer natuurlijk voedsel te eten, zeggen de onderzoekers. ‘Tanderosie is multifactorieel. Het heeft te maken met tandenpoetsen, maar vooral met voeding. Eten en drinken wordt steeds zuurder als gevolg van de industriële verwerking,’ aldus hoofdonderzoeker Samira Helena Joao-Souza.

Het gebruik van een tandenborstel die te hard is en te erg schuurt, kan de tanden ook beschadigen, voegt ze eraan toe.

Bron: Sci Rep. 2017 Dec 20;7(1):17909.