De bijwerkingen van lithium verzachten

Een supplement met inositol, een B-vitamine, kan de ernst van psoriasis, een veelvoorkomende bijwerking bij mensen die lithium gebruiken, verminderen. Vijftien mensen met psoriasis die tevens lithium gebruikten, kregen gedurende tien weken willekeurig ofwel inositol (6 g/dag) of een placebo. Na die periode kregen degenen die eerst inositol hadden gekregen, nu het placebo en omgekeerd. Aan het eind van het onderzoek was de ernst van de psoriasis met ongeveer 35 procent verminderd bij behandeling met inositol, terwijl hij met ongeveer 60 procent toe was genomen bij het nemen van het placebo.
Bij een andere groep van psoriasispatiënten die geen lithium gebruikten, bleek inositol niets op te leveren; het ging zelfs iets slechter bij gebruik van inositol dan bij het placebo.7
Hoewel lithium waarschijnlijk het meest effectieve middel is voor bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit), heeft het een aantal bijwerkingen waaronder tremor, nierproblemen, gezichtsafwijkingen en psoriasis. Dit kleine onderzoek bevestigt eerdere bewijzen dat inositol bepaalde bijwerkingen van lithium (zoals overmatige urineproductie) kan verminderen zonder de gunstige werking aan te tasten.
7Br J Dermatol, 2004; 150: 966-969