milieu en chemicaliën

De douchekop is een bron van bacteriën

Dagelijks worden we blootgesteld aan goede en slechte bacteriën, maar in de douchekop leven meer bacteriën dan we liefhebben. Het betekent niet dat we direct ziek worden, maar sommige bacteriën kunnen wel een longinfectie veroorzaken.

Dit blijkt uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift mBio. Onderzoekers ontdekten dat vooral in steden in de VS en Europa waar veel longinfecties voorkwamen dat de douchekop een bron van bacteriën was. Ze noemden daarbij Zuid-Californië, Florida en New York als voorbeeld. Het gaat daarbij om de mycobacteriën. ‘Het is interessant dat de douchekoppen dus een aantal geografische trends volgen. Maar door onze waterbronnen en -chemie aan te passen, kunnen we dit veranderen’, aldus de hoofdauteur van het onderzoek, Matthew Gebert van het Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences van de Universiteit van Colorado.

Chemie van het water

Het soort kiemen varieerde per locatie en door de chemie van het water en waar het vandaan kwam. De onderzoekers merkten ook op dat vooral de huizen waarvan het water werd behandeld met chloordesinfectiemiddelen hoge concentraties van bepaalde kiemen bevatten.

De onderzoekers durven ook te stellen dat mensen geen luchtweginfectie kunnen krijgen van het douchen, maar dat ze begrijpen hoe mensen blootgesteld worden is belangrijk. Douchen dus geen direct een gevaar. Gebert: ‘Mensen hoeven ook niet hun douchekoppen weg te gooien of deze obsessief elke dag schoon te maken. Het is ook gewoon “oké” om douchewater door te slikken.’

Bron: MBio. 2018 Oct 30;9(5). pii: e01614-18.