De gezondheid van de darmen mogelijk van doorslaggevend belang in de strijd tegen Parkinson

Een goede gezondheid in de darmen kan de progressie van de ziekte van Parkinson vertragen, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Dundee.

Eerder onderzoek heeft laten zien dat de zogeheten Lewy-lichaampjes – dat zijn abnormale samenklonteringen van eiwitten in de zenuwcellen – neurologische schade veroorzaken. Deze eicellen kunnen zich in eerste instantie in de darm ontwikkelen, voordat zij in de hersenen terechtkomen.

Probiotica

De Schotse wetenschappers onderzochten in diermodellen het effect van een aantal algemeen verkrijgbare probiotica op Parkinson. Eén specifieke probiotische bacterie, de Bacillus subtilis, bleek effectief te zijn in het indammen van de ongewenste eiwitaccumulatie.

Hoopvol

De studie bevindt zich nog in een vroege fase, maar de uitkomsten zijn hoopvol. De darmgezondheid lijkt van groot belang voor een mogelijke behandeling van Parkinson in de toekomst. Verder onderzoek is echter nodig om deze resultaten eerst te verifiëren in andere diermodellen, voordat kan worden vastgesteld of dit mechanisme ook positief kan zijn voor menselijke patiënten, aldus de onderzoekers.

Bron: Cell Reports. 2020 jan;30,2: 367-380