De helft van alle kankergevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl

Kanker is lang niet altijd iets wat u zomaar overkomt. Bijna de helft van de gevallen was te voorkomen geweest als voor een gezondere levensstijl werd gekozen, zo blijkt uit een recent grootschalig onderzoek.

Roken is veruit de belangrijkste oorzaak van kanker, maar obesitas, overmatig alcoholgebruik, een slecht voedingspatroon en lichamelijk niet actief zijn, vormen tesamen de tweede belangrijkste oorzaak.

In totaal werd 42 procent van de 659.640 nieuwe gevallen van kanker die jaarlijks in de VS werden geregistreerd direct veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, evenals de helft van de 265.000 jaarlijkse sterfgevallen door kanker, aldus onderzoekers van de American Cancer Society.

Dit is waarschijnlijk zelfs een onderschatting van de ware cijfers, omdat leefstijlkeuzes moeilijk te meten zijn. Bovendien kunnen er ook andere risicofactoren zijn die verband houden met onze manier van leven, waarvan nog niet bekend is dat ze het risico op kanker verhogen.

De wetenschappers onderzochten de impact van leefstijlkeuzen op 26 verschillende soorten kankers en ontdekten dat het roken van sigaretten alleen al rechtstreeks verantwoordelijk was voor 19 procent van alle gevallen van kanker die jaarlijks werden geregistreerd, en voor bijna 29 procent van alle sterfgevallen door kanker. Obesitas was de op één na grootste risicofactor, die verantwoordelijk was voor bijna 8 procent van de gevallen, gevolgd door overmatig alcoholgebruik waarvan werd geschat dat het bijna 6 procent van het aantal gevallen van kanker veroorzaakt.

Maar het gaat om een complexe mix van factoren, zeiden de onderzoekers. Ook een ongezond dieet met te weinig verse groenten en fruit, te weinig voedingsvezels, weinig lichaamsbeweging en infecties spelen een rol.

Bron: CA Cancer J Clin, 2017; doi: 10.3322/caac.21440