De helft van de 65-plussers gebruikt vijf of meer geneesmiddelen per dag

De helft van de mensen ouder dan 65 gebruikt per dag minstens vijf verschillende geneesmiddelen op recept en sommigen nemen er maar liefst 23, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Het aantal 65-plussers dat meerdere medicijnen gebruikt is de afgelopen 20 jaar verviervoudigd, omdat artsen gestimuleerd worden om meer recepten uit schrijven.

In 1997 gebruikte slecht 12 procent van de 65-plussers vijf geneesmiddelen per dag, maar inmiddels is dit aantal gestegen tot 49 procent, ontdekten onderzoekers van het Cambridge Instituut voor Volksgezondheid in twee studies onder meer dan 15.000 mensen. Omgekeerd daalde het aandeel ouderen dat geen medicatie slikte in dezelfde periode van 20 procent naar slechts 8 procent.

Geneesmiddelen voor hartproblemen werden het vaakst voorgeschreven. Polyfarmacie – zoals het tegelijkertijd gebruiken van verschillende geneesmiddelen genoemd wordt – kan veel problemen veroorzaken, die nu worden toegeschreven aan de ouderdom, zoals onvast lopen, dementie en vergeetachtigheid.

Bron: Age Ageing, 2017 Sep 26; 1–6