De longen van ex-rokers herstellen zich wel

Goed nieuws voor ex-rokers: het is een fabel dat uw longen zich niet herstellen. In werkelijkheid daalt uw risico op longkanker drastisch nadat u vijf jaar bent gestopt met roken, zo stelden onder-zoekers vast.

Deze resultaten kunnen rokers nog meer motiveren om te stoppen, aldus onderzoekers van het Vanderbilt University Medical Center. ‘Als u rookt, is het nu een goed moment om te stoppen,’ zegt hoofdonderzoekster Hilary Tindle.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van 8.907 deelnemers aan de Framingham Heart Study, die tot wel 34 jaar gevolgd werden. In die tijd ontwikkelden 284 mensen longkanker, waarvan 93 procent zware rokers waren met een voorgeschiedenis van minstens 20 sigaretten per dag gedurende 21 jaar of meer.

Maar het risico daalde vijf jaar na het stoppen met roken met 39 procent, en bleef dalen in de daaropvolgende jaren, hoewel het risico op longkanker na 25 jaar nog steeds drie keer groter was dan bij mensen die nooit hadden gerookt. Vier van de tien gevallen van longkanker kwamen voor bij zware rokers die 15 jaar eerder waren gestopt, wat laat zien dat ex-rokers lang nadat ze de gestopt zijn nog steeds baat kunnen hebben bij een kankerscreening.

Bron: J Natl Cancer Inst, 2018 May 16; doi: 10.1093/jnci/djy041