De meeste kinderen die kinkhoest krijgen zijn gevaccineerd

De meeste kinderen die kinkhoest krijgen hebben alle vaccinaties al gehad. Het beschermende effect van het DKTP-vaccin neemt af. Een recente studie wees uit dat de ziekte vijf keer zo vaak voorkomt bij kinderen die hun laatste dosis ten minste drie jaar eerder hadden gekregen dan bij degenen die deze dosis binnen een jaar daarvoor hadden gehad.

Hoewel gevaccineerde kinderen 13 keer minder kans lopen op het krijgen van kinkhoest dan ongevaccineerde, komen de meeste gevallen nog steeds voor onder degenen die de DKTP-prik hebben gehad, aldus onderzoekers van de Amerikaanse non-profit gezondheidsorganisatie Kaiser Permanente.

Ondanks de mediahysterie is de waarheid dat de meeste kinderen alle vijf prikken voor DKTP – difterie, kinkhoest, tetanus en polio (in Amerika zit deze laatste er niet bij) – hebben gehad tussen de leeftijd van twee maanden en zes jaar.

Er was onder de 470.000 kinderen die door de onderzoekers werden onderzocht een ‘hoge dekkingsgraad’; van al deze kinderen was slechts respectievelijk 1 procent niet en 3 procent niet voldoende gevaccineerd, wat betekent dat ze niet alle prikken hadden gehad. Maar de meeste kinderen die de ziekte kregen waren volledig gevaccineerd. Van de 738 kinderen die kinkhoest kregen waren er 603 volledig gevaccineerd, 99 waren niet gevaccineerd en 36 gedeeltelijk. Volgens de onderzoekers is niet de dekkingsgraad het probleem, maar de afnemende werkzaamheid van
het vaccin.

Pediatrics, 2019; e20183466