De meeste nieuwe geneesmiddelen zijn niet beter dan de oudere

Denk goed na als uw arts uw gebruikelijke recept wil veranderen en een nieuwer geneesmiddel wil voorschrijven. Het is maar de vraag of het nieuwe medicijn beter is dan uw huidige middel.

Volgens onderzoekers van de geneesmiddelencommissie van de Bundesärztekammer in Berlijn bestaat er geen bewijs dat een nieuw geneesmiddel beter is dan een vergelijkbaar ouder medicijn. Zij hebben 39 nieuwe geneesmiddelen gevolgd, die tussen 2009 en 2010 op de Duitse markt zijn gelanceerd, en kwamen erachter dat de veiligheid en werkzaamheid van die middelen alleen met een placebo (een suikertablet) en zelden met een gangbaar middel werden vergeleken.

Het Europees Geneesmiddelenbureau verplicht farmaceutische bedrijven inderdaad niet om een nieuw medicijn te vergelijken met een middel dat al op de markt is – en dus doen ze dat zelden. Er is bovendien een zeer reële kans dat het nieuwe geneesmiddel juist minder veilig en/of effectief blijkt te zijn dan de bestaande middelen.
Ondanks het gebrek aan informatie proberen artsen vaak het ‘nieuwe succesmiddel’ aan de man te brengen, vaak naar aanleiding van een ‘nascholing’ (gesponsord door de fabrikant) of doordat ze een beloning krijgen als ze het middel voorschrijven.

BRON: Dtsch Arztebl Int, 2012; 109: 117-23

 

Reacties