De revolutie van immunotherapie? Wacht nog maar even!

Het lijkt dat vrijwel alles beter is dan chemotherapie. Echter blijkt dat immunotherapie bij lange na niet het wondermiddel is welk farmaceutische bedrijven ons willen doen geloven.

Een nieuwe kankerbehandeling

Immunotherapie is de nieuwe kankerbehandeling die gebruik maakt van het eigen immuunsysteem van het lichaam. Het is opnieuw omschreven als revolutionair nadat een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mensen met hoofd- en nekkanker er langer door kunnen leven.

Geen wondermiddel

Immunotherapie blijkt dus niet het wondermiddel te zijn. Het blijkt namelijk dat degenen die nivolumab toegediend kregen wel langer leefden in vergelijking met patiënten die chemotherapie kregen, echter was het maar een verschil van twee maanden. In een onderzoek met 361 patiënten met hoofd- en nekkanker leefden 36 procent van de patiënten met immunotherapie een jaar later nog. Dat betekent dat 64 procent nog steeds geen baat hadden bij het medicijn.

Desalniettemin hield nivolumab de functies wel stabiel en verminderde het of verbeterde het middel de symptomen tot een periode van vijftien weken. “Hierdoor nam de kwaliteit van leven ook toe", aldus de onderzoekers van het Royal Marsden Hospital in Londen.
Bron: The New England Journal of Medicine http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1602252#t=article