De samenwerking van glucosamine en MSM

Twee populaire supplementen voor de behandeling van artritis door slijtage van de gewrichten blijken de beste resultaten te leveren wanneer ze samenwerken.
Volgens wetenschappers in India werkt glucosamine in combinatie met MSM (methylsulfonylmethaan) beter bij osteoartritis dan ieder van de bestanddelen apart. Ze onderzochten een groep van 118 patiënten met lichte tot matige osteoartritis die ofwel 500 mg glucosamine, ofwel 500 mg MSM, ofwel een combinatie hiervan, ofwel een placebo namen, en wel drie keer per dag. Na twaalf weken daalden de gemiddelde pijnscores van 1,74 naar 0,65 in de groep die alleen glucosamine namen; bij degenen die alleen MSM namen, daalden ze van 1,53 naar 0,74. Bij de patiënten die de combinatie namen, was de daling groter: van 1,70 naar 0,36. Het pijnstillende en ontstekingsremmende effect van de combinatie trad ook sneller in werking dan bij glucosamine alleen9.
Glucosamine uit garnalenschelpen wordt alom gebruikt bij patiënten met artritis. Meestal wordt het in supplementen echter gecombineerd met chondroïtinesulfaat. Bij het hiervoor beschreven onderzoek naar het gebruik gedurende twaalf weken van de combinatie versus ieder preparaat apart blijkt het verschil nauwelijks significant, zoals meestal bij onderzoek naar glucosamine en MSM voor pijn bij artritis. Niettemin kan een combinatie van nut zijn als de pijn zeer hevig is.
9Clin Drug Invest, 2004; 24: 353-363.