De sauna, het warme wondermiddel

Some like it hot… en misschien zouden meer mensen dat moeten doen, want een eenvoudig saunabezoek kan belangrijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Het beschermt tegen hartziekten, longaandoeningen en psychische problemen. Daarom is het geen verrassing dat saunabaden ons helpen om langer te leven. Alsof dat nog niet genoeg is, helpen saunabaden ook tegen huidaandoeningen, artritis, hoofdpijn en griep, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland.

Saunabaden

De onderzoekers voerden een overzichtsstudie uit van alle eerder gepubliceerde studies naar het effect van saunabaden, dat wil zeggen dat er een korte blootstelling was aan zeer hoge temperaturen, meestal 80-100 °C.

Slechts een paar minuten in de sauna zitten heeft evenveel effect op de gezondheid als lichaamsoefeningen met een matige intensiteit, zoals een lange wandeling, schatten de onderzoekers. En het combineren van deze twee – een sauna na een wandeling bijvoorbeeld – levert meer gezondheidsvoordelen op dan slechts één van beide.

Gunstig effect

Regelmatig saunabezoek heeft een gunstig effect op de ademhalings-, cardiovasculaire en immuunfuncties, en op het autonoom zenuwstelsel dat de ademhaling, de bloedsomloop en de spijsvertering reguleert.

Het vermindert ook de bloeddruk, ontstekingen en arteriële stijfheid (een vroeg teken van hartaandoeningen). Saunabaden zijn veilig, zelfs veilig voor iemand met een hartaandoening, voegen de onderzoekers daaraan toe. Zwangere vrouwen die niet aan de sauna gewend zijn, dienen wel voorzichtig te zijn.

Bron: Mayo Clin Proc, 2018; 93: 1111–21