De stappen van Maarten Klatte voor preventie en behandeling COVID-19

In deze zorgelijke tijden rondom COVID-19 verzamelen we voor onze lezers wetenswaardige informatie uit de beroepspraktijk van de redactieleden van Medisch Dossier. We spreken met arts voor leefstijlgeneeskunde Maarten Klatte. 

Klatte’s werk gaat momenteel vooral over educatie en stressreductie. “Mensen zijn bezorgd en onzeker. Ze hebben symptomen, maar ze weten niet of het corona is of een gewone verkoudheid of griep.” 

“Het advies luidt ‘houd afstand en blijf thuis’. Dat helpt niet tegen angst. Thuis hebben mensen heel veel tijd om na te denken, dat geeft stress.”  

Daarnaast laat het RIVM volgens Klatte een belangrijk onderwerp liggen: “Hoe versterk je het immuunsysteem? Daarover hoor je het RIVM niet. De adviezen rondom afstand houden en thuisblijven hebben betrekking op ‘buiten het lichaam’. Moet je dan wachten tot je ziek bent? Dakun je voor zijn – door je weerstand te verhogen. Daarover zou ik van RIVM graag meer adviezen willen horen. Om je eigen afweer te versterken, heb ik een 12stappenplan opgesteld. Deze geef ik aan al mijn patiënten, en uiteraard leef ik er zelf ook naar.” 

Boost je immuunsysteem in twaalf stappen! 

Klatte past als arts een aantal leefregels toe, naast de RIVM-aanbevelingen om virusinfecties te voorkomenOok als je het virus krijgt – en die kans is groot gezien de besmettelijkheid – kunnen deze tips ertoe bijdragen dat de infectie milder verloopt en sneller geneest”, aldus Klatte.  

Klatte’s twaalf stappen zijn: 

 1. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning, neem extra rust, reduceer stress waar mogelijk en drink minstens anderhalve liter schoon water per dag.
 2. Pas je voeding aan: vermijd dierlijke eiwitten. Neem vooral geen zuivel. Leg de nadruk op groenten in alle vormen: Rauw, als sap, als soep, kort gekookt, gestoomd, geroerbakt. Neem afscheid van alle junkfood, suiker, transvetten. Stop met roken.
 3. Preventie: neem in deze tijd 3 maal daags 2000 mg vitamine C bij een maaltijd. Als je vitamine C in de liposomale vorm neemt dan werkt dit het best op een lege maag, dus een half uur of langer vóór een maaltijd. Liposomaal betekent dat vitaminen of kruiden-extracten gehuld zijn in een membraan, net zoals lichaamscellen. Hierdoor komt de inhoud, bijvoorbeeld vitamine C, op een natuurlijke wijze in het lichaam terecht. Van de liposomale vorm heb je minder nodig; neem 3 maal daags 1000 mg. Een hoge dosis vitamine C is in Klatte’s ervaring veilig en werkt antiviraal.
 4. In het geval van een virusinfectie kun je de hoeveelheid vitamine C verhogen totdat ofwel de symptomen verdwijnen, ofwel de darm-tolerantie wordt bereikt. Je mag geen diarree krijgen. Gebeurt dit toch dan moet je de dosis verlagen. De dosis verdeel je over de hele dag: neem elk uur een voor jou passende hoeveelheid in.
  Het is verstandig dat je dit doet onder begeleiding van een orthomoleculair geschoolde zorgprofessional. Als de ziektesymptomen toenemen en met name als zich een longontsteking ontwikkelt, vraag dan expliciet om een vitamine Cinfuus van minimaal 25 gram, 50 gram of meer. Op meerdere plaatsen in China en Korea hebben artsen in ziekenhuizen hoge doseringen vitamine C toegediend per infuus. Dit had een zeer gunstig effect op ernstige acute benauwdheid bij patiënten met een longontsteking als gevolg van het coronavirus. Neem dagelijks 2000 IE vitamine D3. Laat je vitamine D3-gehalte in het bloed bepalen door je arts. Volgens de nieuwe normaalwaarden moet de spiegel minimaal 80 nanogram per milliliter zijn en maximaal 250. Waarden onder de 80 ng/ml zie ik als een gezondheidsrisico: neem dan minimaal 5000 IE Vitamine D3 per dag en bepaal de spiegel na drie maanden opnieuw.
 5. L-Lysine: neem 2 maal daags 2 capsules van 500 mg op een lege maag.
 6. Oleuropine: dit is een extract uit olijfblad. Neem 2 maal daags twee tabletten.
 7. Neem dagelijks 15 à 20 mg zink, bijvoorbeeld in de vorm van zinkcitraat.
 8. Neem dagelijks 200 microgram (dat is 0,001 mg) selenium als selenomethionine.
 9. Andere virusremmende en immuunversterkende middelen zijn berberine, AHCC, kurkumagroene thee en vlierbesextract. Bij longontsteking lijkt vooral het middel Andrographis, ook wel Indiase gentiaan genoemd, gunstig te werken. Overleg met je arts of een therapeut die hiermee ervaring heeft en kies een of twee van deze middelen.
 10. Koorts is een onderdeel van je zelfgenezend vermogen. Gebruik bij voorkeur geen koortsonderdrukkers. De meeste virussen worden sterk geremd bij temperaturen boven de 38,5 graden. Infrarood saunagebruik kan het lichaam tot koortswaarden opwarmen en daarmee is het ook een nuttig instrument dat je kan inzetten bij preventie en bestrijding van beginnende virusinfecties.
 11. De meeste virussen gaan dood buiten het lichaam van mens of dier. Dit nieuwe coronavirus kan echter dagenlang overleven op smartphones, deurknoppen, oppervlakten van tafels, aanrechten et cetera. Daarom is het nuttig om vaak handen te wassen en oppervlaktes en gebruiksvoorwerpen regelmatig te desinfecteren. 

Disclaimer: Bovenstaande is uitsluitend bedoeld als educatie en niet ter vervanging van een behandeling door of advies van je huisarts of specialist. Ga niet zelf dokteren als je ziek bent: Zoek deskundige hulp!