De symptomen van hartaanval bij vrouwen

Na duizenden jaren geneeskunde zijn de heren doktoren er eindelijk achter gekomen dat vrouwen niet altijd de ‘klassieke’ tekenen van een hartaanval vertonen zoals die voor mannen gelden. Met name ernstige pijn op de borst is een duidelijk teken van een hartaanval, maar bij vrouwen voelt maar de helft pijn of ongemak tijdens een hartaanval. Daardoor spoeden vrouwen zich lang niet altijd naar het ziekenhuis als ze een hartaanval hebben. Dat kan verklaren waardoor meer vrouwen dan mannen overlijden aan de hartaanval als ze eenmaal in het ziekenhuis zijn.
De verschillen in symptomen en mortaliteit zijn het grootst bij jonge vrouwen. Van hen had 42 procent geen pijn op de borst tijdens hun hartaanval, ten opzichte van 30 procent bij mannen. Eenmaal in het ziekenhuis overleed 15 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen aan de gevolgen van de hartaanval.
Naarmate mannen en vrouwen ouder worden, neemt het verschil af, aldus het team dat onderzoek deed aan verschillende klinische centra in Amerika. Zij bestudeerden de casusbeschrijvingen van 1,14 miljoen mensen die een hartaanval hadden gehad.
BRON: JAMA, 2012; 307: 813-822