Griepvaccin

De traditionele geneeskunde heeft een beter antwoord op de griepprik

De farmaceutische industrie is slim, maar de volksgeneeskunde is slimmer. Pas nu beginnen wetenschappers te begrijpen hoe traditionele geneeskunde werkt en in hun nieuwste onderzoek stellen zij vast dat vlierbes een krachtig antivirusmiddel is dat de griep kan bestrijden.

Verbindingen uit vlierbessen verhinderen de verspreiding en vermenigvuldiging van het griepvirus en bovendien versterken ze de reactie van het immuunsysteem op het virus. Daaruit blijkt dat de vlierbes effectiever is dan de jaarlijkse griepprik, die hooguit 40 procent succes heeft.

Onderzoekers van de Australische University of Sydney maakten een extract van vlierbessen die ze bij een kwekerij hadden gekocht en brachten dit aan op cellen in het laboratorium, die daarvoor, tijdens en daarna met het influenzavirus werden besmet.

De fytochemicaliën uit het sap voorkwamen besmetting van de cellen met het virus en verhinderden de verspreiding ervan in latere stadia van het proces, nadat de cellen al waren besmet. Daarnaast werden de cellen aangezet tot het vrijgeven van cytokines, chemische boodschappers die het immuunsysteem helpen om met verschillende celtypen te communiceren.

De vlierbes (Sambucus nigra) is een antioxidantrijke vrucht. Vlierbesextract is in winkels verkrijgbaar in de vorm van tabletten of sap.
Wereldwijd is het griepvirus verantwoordelijk voor de dood van ongeveer een miljoen mensen per jaar.

J Funct Foods, 2019; 54: 353–60