een mooie huid

De verkeerde manier om een splinter te verwijderen… en de juiste

De verkeerde manier om een splinter te verwijderen… en de juiste
We hebben allemaal weleens een nare splinter onder de huid gekregen als we met onbehandeld hout bezig waren. Het is belangrijk dat u die splinter op de juiste manier verwijdert.
De verkeerde manier, aldus de Amerikaanse dermatoloog Robert Sidbury, is proberen de splinter eruit te knijpen. Want daardoor kan hij breken en wordt het moeilijker om hem hygiënisch en volledig te verwijderen.
Gebruik daarom een pincet of een naald, afhankelijk van of de splinter er half uitsteekt of dat hij helemaal in de huid zit. Als de splinter wat uitsteekt, desinfecteer het pincet dan met alcohol ketonatus en trek de splinter er daarmee uit.
Als de splinter helemaal onder de huid verdwenen is, gebruik dan een dunne naald (uiteraard ook gedesinfecteerd) om het huidoppervlak open te maken. Gebruik de naald om de splinter een klein eindje naar buiten te duwen. Gebruik vervolgens een pincet om hem er in zijn geheel uit te trekken. Dit is een operatie die misschien beter door een ander kan worden gedaan.
Bekijk de video met instructies op de site van de Amerikaanse Academie voor Dermatologie: www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/splinters. Na afloop wast u de aangedane plek en brengt u wat vaseline aan. Plak er zonodig een pleister op.
Bron: American Academy of Dermatology